12 BAKTIPS ZODAT JIJ STRESSVRIJ BAKT EN IEDER BAKSEL LUKT!

Iedereen kan bakken, jij dus ook! Echt waar! Ik deel met jou mijn allerbeste basis baktips. Stress in de keuken is niet nodig, jij gaat stralen en jouw baksels worden fantastisch. Alle vertrouwen heb ik daarin. Een goede voorbereiding is nu eenmaal het halve werk, dus lees een recept eerst van begin tot eind door, zet alle ingrediënten afgewogen klaar en ga aan de slag. Piece of cake, toch? Nee, er komt wel iets meer bij kijken. In de volgende tips neem ik je mee in de handigheidjes die ik toepas als ik aan het bakken ben. Ik weet zeker dat de tips jou ook gaan helpen.

MIJN BAKTIPS
 • Als je een cake- of brownievorm met bakpapier wilt bekleden, verfrommel het bakpapier in je handen tot een prop. Knijp de prop in je vuist stevig bij elkaar en vouw het bakpapier dan weer rustig uit. Door alle kreukels in het papier, kun je het bakpapier veel makkelijker op maat plooien dan zonder al die kreukels. Soms lees ik ergens de tip om het bakpapier nat te maken. Daar kies ik nooit voor, omdat het vocht de kwaliteit van mijn baksel gaat beïnvloeden.
 • Wil je een springvorm met bakpapier bekleden, haal dan de rand van de springvorm los, leg het bakpapier over de bodemplaat, klem de rand terug erop en je hebt de bodem bekleed met bakpapier. Vet de randen altijd nog in en knip overtollig bakpapier weg.

 • Iedere oven is anders, dus gebruik je gezonde verstand en je zintuigen om te bepalen of je baksel gaar is. Bedenk wel dat een cake of taart nog nagaart in de warme bakvorm, dus liever iets eerder de bakvorm uit de oven halen dan dat hij te droog bakt.

 • Veel mensen stoeien met het goed uit de vorm krijgen van een tulband. Ik vet de bakvorm in met gesmolten boter, goed in alle hoekjes en niet te dik. Laat dit even stollen en vet hem dan nog een keer in. Bestuif de bakvorm vervolgens met bloem, schud overtollig bloem eruit en zet de bakvorm dan 30 minuten in de vriezer. In de tussentijd maak je je beslag en verwarm je de oven voor. Stort het beslag in de koude bakvorm, bak de tulband af, haal hem uit de oven, laat 15 minuten staan en keer hem dan om op een rooster, haal de bakvorm eraf en geniet van het prachtige uiterlijk van je tulband!

 • Laatst vertelde iemand mij dat gelatine nooit lukt bij haar. Ik had geen tijd om door te vragen, maar kan je hier wel een tip geven die jou misschien in de toekomst gaat helpen. Week gelatine altijd in een ruime hoeveelheid koud water, minimaal 20 minuten en maximaal 24 uur. Laat het blaadje met wat aanhangend water smelten in een steelpan op laag vuur. Gelatine mag nooit het kookpunt bereiken want dan verliest het zijn bindkracht. Dus meteen het vuur uit als het gesmolten is en voeg het al roerend (anders krijg je klontjes) toe aan het product.

 • In tegenstelling tot gelatine, moet de plantaardige variant agar agar, wel een paar minuten koken om bindkracht te krijgen. Dus houd deze twee bereidingswijzen goed uit elkaar.

 • Gebruik voor au bain-marie verwarmen een kom die sluitend op de pan met water past en het water niet raakt. Je wilt niet dat er stoom langs de kom komt, want dan brand je je handen of krijg je vocht in het product dat je verwarmt. Zeker bij chocolade kan vocht het proces enorm verstoren. Droog de onderkant van de kom af als je hem van de pan met heet water haalt, dan weet je zeker dat er geen water druppelt als je bijvoorbeeld je chocolade uitgiet.

 • Ik kan niet in jouw portemonnee kijken, maar koop als het kan een goed vanillestokje of gebruik vanille-extract, bijvoorbeeld van Nielsen Massey. Vanille-essence of -aroma is chemisch en niet hetzelfde. Online vind je allerlei tips en recepten om optimaal gebruik te maken van je vanillestokje. Nadat het merg gebruikt is, zet je het stokje in de pot suiker om vanillesuiker te maken of zet een aantal stokjes in de wodka om vanille-extract te maken.

 • Planning is alles in de keuken: lees een recept in zijn geheel door, zet alle ingrediënten afgewogen klaar en kijk in de ingrediëntenlijst wat je er nog meer mee moet doen. Moet iets koud zijn of juist gesmolten, moet je iets raspen of in blokjes snijden, ga zo maar door. Probeer tussendoor je werkblad schoon en overzichtelijk te houden. Zet afwas meteen in de vaatwasser of gootsteen, was tussendoor af of kijk je kinderen of partner lief aan. In ruil voor iets lekkers willen zij vast even mee afwassen.

 • Zoals je misschien weet, sta ik voor een bewust leven en krijg ik vaak de vraag wat ik met mijn baksels doe: eet ik het allemaal zelf op? Nee, zeker niet, ik deel bijna alles uit, zeker als ik nieuwe recepten wil uitproberen of een boek aan het maken ben. Bij ons in de straat ontploft de buurtapp als ik weer aangeef dat er bakjes met baksels afgehaald kunnen worden. En weet je wat dit oplevert? Hele blije gezichten, verbinding in de straat (want de ene buurvrouw neemt iets mee voor de andere buurvrouw die slecht ter been is) en de leukste praatjes aan de deur.

 • Bijna alles baksels en degen kun je invriezen. Baksels gedecoreerd met vers fruit of slagroom vries ik niet in. Mijn tip is om dan enkel de bodem en de vulling (bijvoorbeeld sloffenbodem of een tartelette gevuld met ganache of mousse) in te vriezen en pas te decoreren nadat het ontdooid is. Laat een ingevroren product altijd in 24 uur ontdooien in de koelkast in een papieren taartdoos voor het beste resultaat. Een kunststof doos kan niet ademen en dan krijg je eerder condensvorming en dus een vochtig en slap baksel.

 • Tot slot de laatste tip: werk netjes! Dus als je een cakebeslag maakt, schraap tijdens het mixen de randen van de kom bij met een spatel zodat echt alle ingrediënten mengen en je geen rare klontjes bij de randen overhoudt. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken van de deeghaak of garde. Gebruik alles, want anders kloppen de verhoudingen van je recept niet meer. Gebruik een spuitzak om te vullen en/of te decoreren. Het kan zeker zonder, maar je resultaat wordt er vele malen beter en netter van.

 • Welke baktip(s) heb jij voor mij? Laat het me weten, dan kan ik deze lijst aanvullen! 

DELEN VAN MIJN TIPS

Zojuist deelde ik met jou mijn belangrijkste basis baktips, zodat jij de kans op lekkere en fantastische baksels met de seconde vergroot. Heb je behoefte aan meer verhalen, tips en inspiratie? Schrijf je in voor mijn Bakbabbels en volg me op Instagram en op Facebook. Hier deel ik bakinspiratie, baktips, recepten, ga ik live en deel ik de allerleukste acties.

WORKSHOP VOLGEN

Wil je samen met mij aan de bak online of in de kookstudio, doe dan mee met mijn workshops. Kijk hier voor de agenda van de gezelligste en meest leerzame workshops.

Tijdens deze workshops deel ik nog veel meer tips, laat ik je verliefd worden (en blijven 😉) op bakken en ervaren dat ook jij zeer smakelijke zoete en hartige baksels kunt maken. Bakken vanaf de basis, daar sta ik voor. Ik laat jou graag zien hoe makkelijk het is en dat je zelfs goedkoper uit kunt zijn dan wanneer je een kant en klare mix koopt.

Deel dit bericht