ALS JE DIT BAKGEREI IN HUIS HEBT, DAN KOMT HET MET DAT BAKKEN WEL GOED!

‘Anouk, wat moet ik allemaal in huis hebben om goed te kunnen bakken?’ Die vraag krijg ik regelmatig en dan check ik eerst of iemand het over zichzelf of over het keuken- en bakgerei heeft. Vaak gaat het over dat laatste. Voor het eerste, dus wat jij allemaal als mens nodig hebt om relaxed en vol vertrouwen te kunnen bakken, nodig ik je van harte uit bij mijn workshops. Daar bakken we samen in een ontspannen en gezellige sfeer en ga jij vol inspiratie en met nieuwe recepten en geleerde baktechnieken naar huis. 

Maar nu even terug naar wat je in huis moet hebben. Laat ik beginnen met vertellen dat er in de tent van Heel Holland Bakt zeer weinig bakgerei aanwezig was en dat maakten ons allemaal hartstikke creatief. Een deegroller is te vervangen door een wijnfles of een stukje pvc-buis. Met standaard bestek kom je heel ver, mocht je geen spatels, paletmes of garde in huis hebben. Je kunt natuurlijk fancy mengkommen kopen, maar iedere schaal voldoet. Zo kan ik nog wel even doorgaan. In vroegere eeuwen hadden ze ook nog geen specifiek bakgerei en geen speciale bakwinkels om dit alles te kopen en toverden de kokkinnen heerlijke baksels uit de steenovens. Je hoort het al, ik ben praktisch van aard en kijk graag naar wat wel kan. Lukt dat jou ook in de keuken?

Toch is het super leuk dat er nu zoveel bakgerei verkrijgbaar is. Het heeft het bakken voor iedereen toegankelijk gemaakt. Wat voorheen alleen de bakker in zijn bakkerij kon, kan jij als thuisbakker nu ook in jouw keuken maken. De keuze is alleen reuze, dus waar begin je nu?

Aan basis bakgerei geef ik graag geld uit omdat het mijn leven lang meegaat en ik nu al kan dromen dat ik als oma mijn bakgerei doorgeef aan mijn kleinkinderen. Wishful thinking zullen we maar zeggen. Onze kinderen heb ik, tot mijn schaamte, niet eens leren bakken, dus daar is nog werk aan de winkel voor mij.

Specifiek bakgerei is vaak prijzig en gebruik je maar een enkele keer. Mijn deelname aan Heel Holland Bakt en het schrijven van drie bakboeken heeft ervoor gezorgd dat ik nu kasten vol speciaal bakgerei heb. Denk aan allerlei soorten bakvormen, zowel van metaal als siliconen. Zeer veel spuitmondjes en uitstekers, kleurstoffen, spuitzakken van groot naar klein, een crème brûlée-brander en ga zo maar door. Het is net de winkel van Sinkel in mijn bijkeuken. En eerlijk, ik gebruik het bijna niet. Ik had het nodig voor de speciale opdrachten in de tent en voor de variatie aan baksels in mijn bakboeken. Maar nu ik het heb, deel ik het met de mensen om me heen. Het is zó zonde als het stil ligt in mijn kasten.

Maar wat heb ik, naast al die speciale spullen in de bijkeuken, in mijn keuken voor het grijpen liggen? Wat raad ik jou aan om in huis te hebben als je graag bakt. Zie het als een soort uitzet voor beginnende bakkers. En nergens een verplichting hè!

Laten we beginnen met wat ik bij ieder baksel gebruik: mengkommen, (hittebestendige) spatels, gardes, knikspatels groot en klein, een deegroller, een scherp koksmes, een zeef en een invetkwastje.

Voor bakvormen raad ik je de volgende soorten aan: een cakevorm van 30 cm, een springvorm van 24 cm, een brownievorm van 18×28 cm, een bakring voor sloffen, zeker ook tarteletteringen van 2×7 cm en eventueel siliconen bakvormen om bijvoorbeeld mousse in te vriezen. Kies voor die laatste bijvoorbeeld de maat halve bollen die precies op je tartelette ringen passen, dan ga jij de leukste en lekkerste combinaties tartelettes weten te maken.

Qua apparaten zweer ik bij mijn staande tafelmixer, mijn staafmixer, mijn hakmolentje en natuurlijk mijn handmixer. In principe zijn alle recepten te maken met een handmixer. Een staande tafelmixer zorgt ervoor dat je je handen vrij hebt als iets 10 tot 20 minuten moet draaien. Ik houd daarvan, want dan kan ik ondertussen een ander onderdeel maken of de afwas doen. Een hakmolentje is ideaal voor het fijn hakken van noten, het draaien van spijs en het maken van nougatine en notenpasta. Een goede pesto heb je er ook zo in gemaakt. Dus ook tijdens het koken komt hij van pas. Dat geldt trouwens van heel veel wat ik hierboven genoemd heb. 

Tot slot kan ik niet zonder mijn vriezer, koelkast, oven, kunststof bakjes, bakpapier, plasticfolie en zipplock zakjes. Bij veel recepten werk ik in onderdelen die ik vooraf maak en dan invries of koel wegzet. Daarnaast bewaar ik alle restjes, zowel in het bakken als bij het koken. Weggooien kan altijd nog, eerst maar eens kijken wat je er nog mee kan.

Sowieso is invriezen een super uitvinding. Verpak deeg, plakjes cake en bananenbrood of afgebakken deegbodems in plasticfolie en/of in een plastic zakje en hup de vriezer in. Bijna alles is in te vriezen. Zowel gebakken als ongebakken deeg is in te vriezen. Baksels met vers fruit of toeven slagroom erop vries ik niet in. Als je de bevroren gebakjes gaat ontdooien, doe dit dan in een papieren doos in de koelkast en neem er 24 uur de tijd voor. Door de papieren doos kan het baksel ademen en krijg je geen condensvorming en dus natte taartjes. 

Dit is mijn favoriete bakgerei. Wat is jouw favoriete bakgerei? Laat het me zeker weten. Of wat staat op jouw lijstje om binnenkort aan te schaffen? Misschien wel iets bijzonders voor een speciale bakgelegenheid. Laat het me zeker weten. Heb jij nu al veel bakgerei in huis, doe dan een keer mee met mijn workshops!

WORKSHOP VOLGEN

Spreekt jou dit aan? Ben jij een thuisbakker die meer wil, die wil weten hoe je vanaf de basis een taart bakt, die misschien diep van binnen droomt van meedoen aan Heel Holland Bakt? Meld je dan aan voor één van mijn workshops! 

Tijdens deze workshops deel ik nog veel meer tips, laat ik je verliefd worden (en blijven 😉) op bakken en ervaren dat ook jij zeer smakelijke zoete en hartige baksels kunt maken. Bakken vanaf de basis, daar sta ik voor. Ik laat jou graag zien hoe makkelijk het is en dat je zelfs goedkoper uit kunt zijn dan wanneer je een kant en klare mix koopt.

Heb je behoefte aan meer verhalen, tips en inspiratie? Schrijf je in voor mijn Bakbabbels en volg me op Instagram en op Facebook. Hier deel ik bakinspiratie, baktips, recepten, ga ik live en deel ik de allerleukste acties.

Deel dit bericht