Focaccia

Je kent allemaal die dagen dat je druk bent met werk, gezin, sport en hobby. Wij als gezin hebben ook van die dagen dat we minder tijd hebben om met elkaar de avondmaaltijd te nuttigen. Vooruit koken of mijn vriezer induiken, is voor mij dan de oplossing. Ik maak vaak soep met veel groenten en restjes soep kun je prima invriezen. Om een soepmaaltijd op te fleuren is een focaccia ideaal en die kun je ook al eerder maken, invriezen en even warm maken in de oven.

Focaccia is heerlijk om bij de soep te eten of om in de soep te soppen. Ja, ik ben een ‘sopper’, ik geef het toe en ik houd ervan! Door te wisselen met kruiden en kaas, krijgt je focaccia iedere keer een andere smaak en misstaat het ook zeker niet op een heerlijke borrelplank.

  • Bereiding: 1 uur en 20 min. (inclusief 60 minuten rijzen)

  • Bakken: 20 min.

  • Totale tijd: 1 uur en 40 min.

INGREDIENTEN
  • 250 gram patent tarwebloem

  • 5 gram zout

  • 5 gram gedroogde gist

  • 20 ml olijfolie

  • 180 gram koud water

  • 50 gram griesmeel

  • 40 gram zongedroogde tomaten op olie, in stukjes gesneden

  • 60 gram feta blokjes

  • Grof zeezout

  • Gedroogde oregano

INSTRUCTIES
  • Doe de bloem, de gist en het zout in de kom van de staande mixer. Zorg dat het zout en de gist elkaar niet raken. Voeg de olijfolie toe en 135 gram water en laat de mixer met deeghaak een paar minuten draaien tot een homogene massa. Voeg de rest van het water toe totdat je een mooi deeg hebt (misschien heb je niet alles nodig).

  • Mix 5 tot 8 minuten totdat je een zacht en elastisch deeg hebt.

  • Vet een vierkante of rechthoekige kunststofbak in met olijfolie. Stort het deeg in de bak, dek af met een theedoek en laat een uur rijzen (het deeg moet verdubbelen in volume) bij kamertemperatuur.

  • Verwarm de oven (conventioneel) voor op 220 graden Celsius.

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en druppel er wat olijfolie op.

  • Strooi griesmeel op je werkblad, rek het deeg voorzichtig uit tot een focaccia (plat en gelijkmatig) en druk met je vingers kuiltjes in het deeg.

  • Verdeel de in stukjes gesneden zongedroogde tomaat over de focaccia en verkruimel de feta blokjes erover. Bedruppel de focaccia met olijfolie en strooi zeezout en gedroogde oregano er over.

  • Bak de focaccia 15 tot 17 minuten op 220 graden Celsius. Bedruppel de foccacia na het bakken nog met olijfolie. Snijd in stukken en serveer bij de borrel of een kom soep.

NOTITIES

Je kunt flink variëren met smaakmakers bij dit brood. Maak er bijvoorbeeld een kaasuienbrood van of meer een Italiaans brood met pizzakruiden, tomatensaus en mozzarella.

Deel dit recept