recept arretjes cake van anouk bakt door

ARRETJESCAKE

Mijn oma maakte vroeger arretjescake voor haar kinderen (en dat waren er wel 10!) en nieuwsgierig als ik was, vroeg ik ooit aan mijn oma hoe ze dat maakte. Maar oma wist het precieze recept niet en zei: ‘bruine basterdsuiker, boter, mariakoekjes’. Oma noemde vooral de ingrediënten en ik ging aan de slag met het variëren in de hoeveelheden. Daarnaast ging ik zoeken naar recepten voor arretjescake en probeerde zo het beste te combineren tot een arretjescake waar wij nu van smullen.

  • Bereiding: 30 min.

  • Bakken: n.v.t.

  • Totale tijd: 6,5 uur (inclusief 6 uur koelen)

INGREDIENTEN
  • 250 gram ongezouten roomboter

  • 250 gram poedersuiker

  • 3 eetlepels cacaopoeder

  • 1 vers biologisch ei

  • 300 gram mariabiscuitjes

INSTRUCTIES
  • Smelt de boter rustig in een steelpan. Het mag niet gaan borrelen.

  • Meng de poedersuiker, het cacaopoeder en het ei tot een donkere massa. Zorg dat alles gemengd is, dit kost even wat kracht en geduld. Kom niet in de verleiding om er wat water bij te doen, want daar gaat de suiker van ‘smelten’.

  • Doe de mariabiscuitjes in een grote kom en stamp ze met een pureestamper tot grove kruimels. Schenk de gesmolten boter bij de cacaomassa en roer door tot een homogeen beslag.

  • Voeg de koekkruimels toe en meng het geheel.

  • Leg een bakpapier in een cakeblik en laat de randen over hangen. Stort de massa in het blik en duw goed aan. Vouw het bakpapier naar binnen zodat de bovenkant van de cake bedekt is.

  • Laat minimaal 6 uur opstijven in de koelkast.

  • Snijd de randen met een mes los van de vorm en til de arretjescake met behulp van het bakpapier uit het blik. Snijd plakken of blokjes en serveer bij een kop koffie of thee.

NOTITIES

Bewaar de arretjescake in de koelkast, dan is het 3 dagen houdbaar.

NB: let op met het gebruik van rauwe eieren!

Deel dit recept