CHOCOLADE TULBAND

Als je mij wilt zien stralen, zet dan een mooi gebakken tulband voor mijn neus. Ik word daar zo vrolijk van. Een tijd geleden heb ik daarom ook een sjieke tulbandvorm gekocht. Een hele investering, maar mijn baksels komen er ontzettend strak en goed gebakken uit en naast smaak wil het oog ook wat. Met dit recept maak je een smeuïge chocoladecake, die eenvoudig te bereiden is. Je hebt er geen mixer voor nodig. Heb je nu geen tulbandvorm, dan is het recept prima te bereiden in een springvorm van 24 of 26 cm doorsnede of in een groot cakeblik.

  • Bereiding: 30 min.

  • Bakken: 75 min.

  • Totale tijd: 1 uur en 45 min.

INGREDIENTEN
  • 250 gram ongezouten roomboter

  • 200 gram pure chocolade (70% cacaopercentage)

  • 300 ml volle melk

  • 25 ml afgekoelde sterke koffie (vers of oploskoffie)

  • 225 gram fijne kristalsuiker

  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker

  • 2 eieren

  • 250 gram bloem

  • 50 gram cacaopoeder

  • 7 gram bakpoeder

INSTRUCTIES
  • Verwarm de oven (conventioneel) voor op 160 graden Celsius. Vet een grote tulbandvorm in.

  • Smelt de boter en chocolade rustig in een steelpan. Het mag niet gaan borrelen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

  • Roer de volle melk, het koffie-extract en beide suikers rustig door elkaar totdat het gemengd is. Voeg de eieren toe en roer door. Voeg de gesmolten chocolade en boter toe en roer door.

  • Zeef de bloem, het cacaopoeder en het bakpoeder en spatel door de natte delen.

  • Stort het beslag in de tulband vorm en bak in 75 minuten af of totdat een prikker er droog uitkomt.

  • Draai de tulband om op een rooster, laat de vorm er 15 minuten overheen staan en haal daarna eraf.

NOTITIES

Bewaar de tulband afgedekt met (huishoud)folie buiten de koeling, dan is het 3 dagen houdbaar.

Laat de tulband volledig afkoelen voordat je decoreert met bijvoorbeeld een ganache.

Deel dit recept