chocoladekoeken

Deze koeken zijn smeuïg van binnen en knapperig van buiten. Je kunt ze vullen met jouw favoriete noten en chocolade. Vandaag kies ik voor de combinatie van cashewnoot, cranberry en pure chocolade.

Het beslag maak ik in de Sage Bakery Boss. Een fijne krachtige staande tafelmixer die doet wat hij moet doen: mixen, kneden en kloppen en daarbij alles in de kom meenemen. Het lampje boven de mengkom helpt mij om mijn beslag, deeg of mousse goed in de gaten te houden.

Voor Koningsdag versier ik de koeken met witte chocolade die ik oranje heb gekleurd. Dat maakt het extra feestelijk! Met het recept bak je voldoende koeken om uit te delen aan de mensen om je heen, want verkopen op een kleedjesmarkt zit er dit jaar niet in.

  • Voorbereiding: 20 min.

  • Bakken: 20 min.

  • Totale tijd: 40 min.

INGREDIENTEN
  • 110 g gezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 175 g donkerbruine basterdsuiker

  • 1 ei

  • 210 g bloem

  • 15 g cacaopoeder

  • ½ tl bakpoeder

  • ¼ tl baking soda

  • 225 g pure chocolade

  • 40 g geroosterde cashewnoot

  • 30 g gedroogde cranberry

  • 200 g witte chocolade

  • Oranje kleurstofpasta

INSTRUCTIES
  • Bevestig de platte menghaak in de staande tafelmixer. Voeg de boter en basterdsuiker toe in de kom en mix tot het gemengd is. Doe het ei erbij en mix kort door.

  • Meng in een andere kom de bloem, het cacaopoeder, het bakpoeder en de baking soda. Zeef deze ingrediënten en voeg ze toe aan het beslag. Mix door en stop als het gemengd is.

  • Hak 175 gram pure chocolade, de cashewnoot en de cranberries in stukjes en voeg toe aan het deeg. Mix kort door, zet de machine uit en kneed een paar keer door met je handen. Kneed kort voor het beste resultaat: knapperig gebakken koeken.

  • Draai van het deeg 8 ballen van ongeveer 90 gram per stuk. Leg bakpapier op een snijplank en leg de ballen deeg erop. Leg de snijplank met het deeg een halfuur in de koelkast.

  • Verwarm de heteluchtoven voor op 175 ºC. Gebruik je een conventionele oven met boven- en onderwarmte, verwarm dan voor op 180 ºC.

  • Leg de ballen deeg op een bakplaat met bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de ballen want het beslag vloeit uit. Bak de koeken in 18-20 minuten gaar. Haal de bakplaat uit de oven, laat 5 minuten staan en leg de koeken vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de magnetron en breng op kleur met een paar druppels oranje kleurstofpasta. Doop de afgekoelde koeken voor de helft in de oranje chocolade. Leg op bakpapier en laat de chocolade stollen.

  • Smelt de overige pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Stop de chocolade in een kleine spuitzak of vouw een kornetje met bakpapier en drizzle chocolade over de chocolade koeken.

NOTITIES

Door de grote hoeveelheid chocolade in de koeken, kunnen ze nog zacht aanvoelen als je ze uit de oven haalt. Dat is natuurlijk al die zachte gesmolten chocolade. Na 5 minuten afkoelen op de bakplaat kun je ze voorzichtig optillen en verder af laten koelen op een rooster.

Het deeg laat zich goed invriezen. Draai ballen en vries die in. Leg de bevroren ballen op bakpapier op de bakplaat en verleng de baktijd met 2 tot 3 minuten. Dat werkt heel goed. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand.

Deel dit recept