focaccia

Focaccia is een heerlijk brood dat je rijk kunt vullen om het veel smaak mee te geven. Leg de nog warme focaccia bij de borrelplank of eet het bij een kom verse soep.

Het beslag maak ik in de Sage Bakery Boss. Een fijne krachtige staande tafelmixer die doet wat hij moet doen: mixen, kneden en kloppen en daarbij alles in de kom meenemen. Het lampje boven de mengkom helpt mij om mijn beslag, deeg of mousse goed in de gaten te houden.

Waarmee ga jij het brood vullen?

  • Voorbereiding: 140 min.

  • Bakken: 15 min.

  • Totale tijd: 155 min.

INGREDIENTEN
  • 500 g bloem

  • 10 g zout

  • 10 g gedroogde gist

  • 75 g olijfolie

  • 340 g water

  • 50 g zongedroogde tomaat

  • 50 g groene olijven

  • 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden

  • 1 rode ui

  • 3 takjes rozemarijn

  • Grof zeezout

INSTRUCTIES
  • Doe het bloem, het zout en de gist in de kom van de staande tafelmixer en gebruik de deeghaak. Voeg 50 gram olijfolie toe, laat de mixer rustig draaien en voeg 340 gram water toe. Kneed het deeg 10 minuten.

  • Snijd de zongedroogde tomaat in stukjes en voeg samen met de olijven en de Italiaanse kruiden toe aan het deeg. Kneed nog 10 minuten door totdat je een mooi elastisch deeg hebt.

  • Vet een kunststof bak in met olie, leg het deeg erin en bestrijk bovenop licht met olie. Leg een vochtige theedoek over de bak en laat minimaal 2 uur rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.

  • Vet een lage pan met diameter 30 centimeter dun in met olie. Stort het deeg erin en verdeel gelijkmatig. Doop je vingertoppen in de overige olijfolie en druk kuiltjes in het deeg. Verdeel de overige olijfolie over het deeg.

  • Verwarm de oven voor op 250 °C. Gebruik de stand boven- en onderwarmte.

  • Snijd de ui in ringen, ris de blaadjes rozemarijn van de takjes en verdeel over het deeg. Bestrooi het deeg met zeezout.

  • Schuif de pan op het rooster net onder het midden van de oven en bak de focaccia in 12 tot 14 minuten goudbruin en gaar. Haal de pan uit de oven, laat 15 minuten staan, stort de focaccia op een rooster en laat afkoelen.

NOTITIES

In dit recept bak ik de focaccia in een pan omdat ik een mooie ronde focaccia wilde hebben. Maar je kunt iedere bakvorm die je hebt gebruiken of zelfs de focaccia op de bakplaat bakken.

Als je oven niet tot 250 °C kan, verwarm hem dan voor tot 230 °C en verleng de baktijd met een paar minuten.

De focaccia is warm heerlijk, maar ook de volgende dag smaakt het goed. Je kunt hem altijd 5 tot 10 minuten oppiepen in een voorverwarmde oven van 150 °C.

Deel dit recept