Witte chocolade cheesecake

Er zijn zoveel soorten cheesecake, allemaal even feestelijk en heerlijk om te zien. Met dit recept maak je een basis cheesecake waarin alle zoetigheid van de witte chocolade komt en ik geen extra suiker toevoeg. Voor de afwerking op de taart kun je eindeloos variëren, denk aan vers fruit, vruchtencompote, koekjes, chocolade, schuimpjes en nog veel meer. Dit geldt ook voor de bodem: kies een andere noot of koek, voeg kleine stukjes chocolade of juist gedroogd fruit toe. Het kan allemaal. Houd je niet in!

  • Bereiding: 45 min.

  • Bakken: 135 min.

  • Totale tijd: 3 uur (plus 12 uur opstijven in de koelkast)

INGREDIENTEN
  • 80 gram ongebrande pecannoten/hazelnoten/amandelen/cashewnoten

  • 180 gram volkorenbiscuitjes

  • 110 gram ongezouten roomboter

  • 500 gram witte chocolade druppels

  • 500 gram roomkaas

  • 4 eieren

  • 300 gram zure room

  • Eventuele smaakmakers: rasp van 1 sinaasappel, rasp van een citroen, merg van 1 vanillestokje, oranjebloesemextract (goed doseren en proeven) etc.

INSTRUCTIES
  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius (conventioneel), vet een springvorm (doorsnede 24 cm) in en leg een bakpapiertje op de bodem. Vet het bakpapier ook licht in.

  • Rooster de noten 15 minuten, laat afkoelen en hak fijn. Laat de oven aan staan op 150 graden Celsius.

  • Maal de biscuitjes in een keukenmachine fijn. Smelt de roomboter rustig in een steelpan en meng met de koekkruimels en de fijngehakte noten. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet de springvorm in de koelkast.

  • Smelt de witte chocolade au bain-marie en laat afkoelen tot handwarm.

  • Mix de roomkaas met de mixer glad en voeg één voor één de eieren toe. Voeg de zure room toe en mix rustig door. Voeg de handwarme gesmolten witte chocolade toe en meng tot een homogene massa. Roer één van de smaakmakers er door. Stort dit mengsel in de springvorm.

  • Bak de cheesecake in 60 minuten in het midden van de oven. Zet na een uur de oven uit en laat de taart nog een uur in de oven staan. Zet na een half uur de ovendeur op een kier (pollepel er tussen). Haal de taart uit de oven, laat afkoelen op het aanrecht. Dek de springvorm af met huishoudfolie en zet een nacht in de koelkast.

NOTITIES

Bewaar de taart in de koeling, maximaal 3 dagen houdbaar.

Decoreer de taart met vers fruit (mango, blauwe bessen, kersen, frambozen) of met een (frisse, niet te zoete) rode vruchtensaus.

Deel dit recept