ANOUK GLAUDEMANS
Ooit, in een ver verleden, toen de kant en klare bakmix mijn grote vriend was!
Die eerste brownie die ik bakte, je weet wel in zo’n kant en klare papieren bakvorm, presenteerde ik vol trots. Ik straalde van oor tot oor en mijn ouders en broertje smulden ervan. Braaf volgde ik de beschrijving achter op het pak, want dan kon er niets mis gaan! Ik mengde de kant en klare mix met het water en voegde boter toe. Dat dit het beste roomboter kon zijn, wist ik al wel.
Aan de volgende brownie die ik maakte, nog steeds met die mix, voegde ik extra stukjes chocolade toe. Weer iets later begon ik de brownie bovenop te versieren, met walnoten volgens mij. Het is wel duidelijk hè, die kant en klare mix begon me al snel te vervelen, ik wilde meer (toen al!), steeds iets anders proberen, maar vooral ook beter snappen hoe ik nu zelf een brownie moest maken. ‘Zelluf doen’ heeft altijd in mijn vocabulaire gezeten, vraag maar aan mijn ouders.
Ooit, in een ver verleden, toen de kant en klare bakmix mijn grote vriend was!
Die eerste brownie die ik bakte, je weet wel in zo’n kant en klare papieren bakvorm, presenteerde ik vol trots. Ik straalde van oor tot oor en mijn ouders en broertje smulden ervan. Braaf volgde ik de beschrijving achter op het pak, want dan kon er niets mis gaan! Ik mengde de kant en klare mix met het water en voegde boter toe. Dat dit het beste roomboter kon zijn, wist ik al wel.
Aan de volgende brownie die ik maakte, nog steeds met die mix, voegde ik extra stukjes chocolade toe. Weer iets later begon ik de brownie bovenop te versieren, met walnoten volgens mij. Het is wel duidelijk hè, die kant en klare mix begon me al snel te vervelen, ik wilde meer (toen al!), steeds iets anders proberen, maar vooral ook beter snappen hoe ik nu zelf een brownie moest maken. ‘Zelluf doen’ heeft altijd in mijn vocabulaire gezeten, vraag maar aan mijn ouders.
Veel bakboeken lezen
Internet bestond in mijn jonge jaren nog niet en een enorm budget voor de aankoop van boeken had ik natuurlijk niet, dus struinde ik de bibliotheek af voor bakboeken. Wat ik daar vond aan voorbeelden, prikkelde me om die kant en klare mix te laten staan en het gaf me houvast en richting voor een recept vanaf de basis. Als die mensen in het boek het kunnen, waarom ik dan niet, dacht ik? Niet accepteren dat ik iets niet kan, dus doorgaan totdat het me lukt, is ook een deel van mijn karakter. Vraag maar opnieuw aan mijn ouders, al zullen mijn man en kinderen dit deel ook sterk herkennen.
In de jaren daarna keek ik zo’n beetje alle bakprogramma’s op 24Kitchen en werden Google en de Allerhande plekken voor inspiratie. Alles wat ik maar aan informatie over bakken en recepten vond, zoog ik op en gebruikte ik in de keuken. Stap voor stap vergrootte ik mijn kennis en ontwikkelde ik mijn signatuur. Altijd die eigen draai eraan, ook dat past bij mij. Ik wil het niet net als die ander doen, ik wil het op mijn manier doen. En ik ga nu niet weer zeggen ‘vraag maar aan mijn familie’, want dat snap je ondertussen wel.

Veel bakboeken lezen
Internet bestond in mijn jonge jaren nog niet en een enorm budget voor de aankoop van boeken had ik natuurlijk niet, dus struinde ik de bibliotheek af voor bakboeken. Wat ik daar vond aan voorbeelden, prikkelde me om die kant en klare mix te laten staan en het gaf me houvast en richting voor een recept vanaf de basis. Als die mensen in het boek het kunnen, waarom ik dan niet, dacht ik? Niet accepteren dat ik iets niet kan, dus doorgaan totdat het me lukt, is ook een deel van mijn karakter. Vraag maar opnieuw aan mijn ouders, al zullen mijn man en kinderen dit deel ook sterk herkennen.
In de jaren daarna keek ik zo’n beetje alle bakprogramma’s op 24Kitchen en werden Google en de Allerhande plekken voor inspiratie. Alles wat ik maar aan informatie over bakken en recepten vond, zoog ik op en gebruikte ik in de keuken. Stap voor stap vergrootte ik mijn kennis en ontwikkelde ik mijn signatuur. Altijd die eigen draai eraan, ook dat past bij mij. Ik wil het niet net als die ander doen, ik wil het op mijn manier doen. En ik ga nu niet weer zeggen ‘vraag maar aan mijn familie’, want dat snap je ondertussen wel.
Tegenwoordig ga ik voor vers, puur en gemaakt vanaf de basis.
Dat ‘zelluf’ doen, doorgaan totdat iets lukt en mijn signatuur aan een taart geven, zie je terug in ieder recept dat ik ontwikkel en bak. Altijd vers vanaf de basis. Geen banketbakkersroom gemaakt met een poedertje of een biscuit, brownie of kwarktaart gemaakt met een mix uit een pak. De smaken zijn zoveel intenser en lekkerder als ik werk met verse eieren, smeuïge roomboter, slagroom en vers fruit.
Dat ik dan nu 3 bakboeken op mijn naam heb staan, waarin bakken vanaf de basis centraal staat, had ik vroeger in de verste verte niet kunnen dromen, maar lag met mijn drive en karakter misschien wel in de lijn der verwachting. De kers op mijn taart is toch echt het winnen van Heel Holland Bakt in 2020. Wat een succes was dat. Ik ben zo trots op die titel en nog meer op de weg er naar toe. Ik werd in dat programma geroemd om mijn technische kennis en vaardigheden en mijn consistente prestaties. Ik was altijd goed voorbereid, niet snel van slag, zeer behulpzaam en had een mega focus tijdens het bakken in die oh zo koude, warme, winderige en natte tent. Ik heb in die periode zoveel taart, koek, gebak, mousse en bavarois gemaakt, dat ik vele basisrecepten kan dromen en zo veel meer kan dan ik ooit had gedacht.

Tegenwoordig ga ik voor vers, puur en gemaakt vanaf de basis.
Dat ‘zelluf’ doen, doorgaan totdat iets lukt en mijn signatuur aan een taart geven, zie je terug in ieder recept dat ik ontwikkel en bak. Altijd vers vanaf de basis. Geen banketbakkersroom gemaakt met een poedertje of een biscuit, brownie of kwarktaart gemaakt met een mix uit een pak. De smaken zijn zoveel intenser en lekkerder als ik werk met verse eieren, smeuïge roomboter, slagroom en vers fruit.
Dat ik dan nu 3 bakboeken op mijn naam heb staan, waarin bakken vanaf de basis centraal staat, had ik vroeger in de verste verte niet kunnen dromen, maar lag met mijn drive en karakter misschien wel in de lijn der verwachting. De kers op mijn taart is toch echt het winnen van Heel Holland Bakt in 2020. Wat een succes was dat. Ik ben zo trots op die titel en nog meer op de weg er naar toe. Ik werd in dat programma geroemd om mijn technische kennis en vaardigheden en mijn consistente prestaties. Ik was altijd goed voorbereid, niet snel van slag, zeer behulpzaam en had een mega focus tijdens het bakken in die oh zo koude, warme, winderige en natte tent. Ik heb in die periode zoveel taart, koek, gebak, mousse en bavarois gemaakt, dat ik vele basisrecepten kan dromen en zo veel meer kan dan ik ooit had gedacht.
Je kent me nu al een beetje, maar er is meer.
Als ik iets wil dan bijt ik me er in vast en zorg dat het me lukt. Zo won ik ook aflevering na aflevering in Heel Holland Bakt (met al die leuke meesterbakker speldjes op mijn schort) en uiteindelijk zelfs de titel ‘Beste thuisbakker van Nederland’.
Ik houd van roomboter, suiker en eieren, maar bak zeer graag plantaardig en met natuurlijke suikers uit groenten en fruit. Die brede kijk op bakken, maakt mij uniek. Het is geen kunstje, het is mijn levensstijl.
Mijn ervaring als docent en het vele lezen dat ik al mijn hele leven doe (noem me gerust een boekenwurm!), neem ik mee in het zeer duidelijk stap voor stap uitleggen van recepten, zowel tijdens (online) workshops, als in mijn bakboeken, als in voor partners ontwikkelde recepten.
Tijdens evenementen en (online) workshops zie ik ieder individu en de gehele groep. Ik praat makkelijk, ben zeer benaderbaar en zorg voor een warme sfeer door mijn oprechte interesse in het verhaal van de ander. Ik heb het gewoon erg graag leuk met jou!
Geef me een podium (en een microfoon) en ik praat, live tv vind ik daarin nog het meest energie gevend.

Je kent me nu al een beetje, maar er is meer.
Als ik iets wil dan bijt ik me er in vast en zorg dat het me lukt. Zo won ik ook aflevering na aflevering in Heel Holland Bakt (met al die leuke meesterbakker speldjes op mijn schort) en uiteindelijk zelfs de titel ‘Beste thuisbakker van Nederland’.
Ik houd van roomboter, suiker en eieren, maar bak zeer graag plantaardig en met natuurlijke suikers uit groenten en fruit. Die brede kijk op bakken, maakt mij uniek. Het is geen kunstje, het is mijn levensstijl.
Mijn ervaring als docent en het vele lezen dat ik al mijn hele leven doe (noem me gerust een boekenwurm!), neem ik mee in het zeer duidelijk stap voor stap uitleggen van recepten, zowel tijdens (online) workshops, als in mijn bakboeken, als in voor partners ontwikkelde recepten.
Tijdens evenementen en (online) workshops zie ik ieder individu en de gehele groep. Ik praat makkelijk, ben zeer benaderbaar en zorg voor een warme sfeer door mijn oprechte interesse in het verhaal van de ander. Ik heb het gewoon erg graag leuk met jou!
Geef me een podium (en een microfoon) en ik praat, live tv vind ik daarin nog het meest energie gevend.
Waarom bakken vanaf de basis?
Ik kan in niemands portemonnee kijken, maar daag iedereen uit om te bakken met verse ingrediënten. Liever één keer per kwartaal een top taart met echte vanille, goede roomboter, volle slagroom en vers fruit, dan iedere week een taart met vanille aroma, waterige smaakloze roomboter en poeder dat door moet gaan voor aardbei nadat het met water tot leven is gewekt. Ik kies voor vers, puur en zelf bakken vanaf de basis, dan weet ik wat ik eet! Noem me gerust eigenwijs.

Wat mij verder nog typeert
Wat mij verder nog typeert
