Mijn motto is dat iedereen kan bakken, als je maar de juiste spullen in huis haalt en een recept stap voor stap maakt. Je kunt dus zeker meedoen als je weinig bakervaring hebt. Het resultaat zal misschien anders worden als je nog niet zo ervaren bent, maar je steekt sowieso heel veel op van wat je anderen ziet doen en mij hoort en ziet uitleggen. Dus als het op de dag zelf niet lukt zoals je wilt en voor ogen hebt, dan heb je thuis nog voldoende tijd om te gaan oefenen, de eerste stap is immers al gezet. Al zo’n 300 mensen gingen je voor in de kookstudio: ervaren en onervaren bakkers, nationaal en internationaal. We hebben zelfs speciale ouder-kind workshops gedaan.

Workshop high tea in kookstudio
17 september van 13.00-17.00 uur
‘Die zoete en hartige lekkernijen voor de high tea maak jij voortaan zelf!’
De high tea bij jou thuis staat gepland! Je geniet altijd enorm van al die zoete en hartige lekkernijen die op tafel komen te staan. Ongedwongen met elkaar smullen, even in de vertraging en tijd voor elkaar. Meestal als jullie thuis een high tea organiseren, dan neemt iedereen iets mee en staat er uiteindelijk toch veel kant en klaars op tafel. Jij wilt meer en de lekkernijen zelf maken. De laatste keer had je echter niet veel tijd en kocht je afbakboordjes, quiches, scones en worstenbroodjes. De smaak is niet onaardig, maar jij wilt meer.
Bladerdeeg heb je nog nooit zelf gemaakt. Je kiest hier liever voor kant en klaar uit de diepvries. Hoe zit dat toch precies met dat vouwen en toeren van het deeg om die mooie laagjes te krijgen die heerlijk knapperig bakken? Het lijkt zo makkelijk als je het iemand ziet doen en toch zit er een enorme drempel voor je. Het zit hem niet in de ingrediënten: bloem, zout, boter en water. Je ziet op tegen het vouwen en bent bang dat je dat verkeerd doet.
Soesjes heb je nog weinig vers gemaakt. Het bereiden van dat kookdeeg bezorgt je de zenuwen. Hoe weet je nu hoe lang het moet garen? In de recepten staat het zo makkelijk beschreven: roeren van het deeg, schrapen over de bodem van de pan, wachten tot er een glanzende laag op komt (wat dat ook mag betekenen!), op een gegeven moment de eieren toevoegen en ga zo maar door. Jouw soezen worden niet zoals je wilt, ze zakken in, zijn rauw van binnen en daarom begin je er niet met vertrouwen aan of begin je er helemaal niet aan! Kun je soesjes ook hartig maken vraag je je af.
Daarnaast heb je madeleines nog nooit zelf gemaakt. Cake wel, maar madeleines bakken met zo’n mooi buikje is nog niet gelukt. Kant en klaar voelt dan toch veilig en vertrouwd. Als het mislukt, gooi je toch weer ingrediënten weg en dat vind je zonde. Het leuke van een high tea is juist ook de presentatie, dus het oog wil ook wat, een buikje zullen we maar zeggen.
Ach zo kun je nog wel even doorgaan met wat er allemaal op je lijstje staat om te bakken: chocolade mousse, vers dan hè, niet met een poedermix! 😉 Lekkere chewy koeken!
Jij bakt een aantal favoriete recepten regelmatig en vind dat de kleine gerechtjes voor een high tea nu echt aan jouw bakrepertoire toegevoegd mogen gaan worden. Ook al wil je graag alle lekkernijen voor de high tea zelf maken, je vraagt je ook af hoe anderen dat doen naast hun baan of gezin. Je wilt niet uitgeblust aan tafel zitten tijdens de high tea omdat je nog tot de laatste minuut aan het bakken bent geweest.
Als je alleen al denkt aan jouw laatste pogingen dat je met nieuwe recepten aan de slag ging, de uren die je in de keuken hebt gestaan en de chaos die achterbleef, dan heb je al geen zin meer om überhaupt aan de lekkernijen voor de komende high tea te beginnen. Het geeft meer stress dan plezier. Misschien ga je toch maar weer die kant en klare koekjes, madeleines, soesjes etc. op tafel zetten. Je hebt immers ook nog een baan naast deze bak hobby.
Het moet toch makkelijker kunnen? Hoe ver van tevoren kun je eigenlijk bladerdeeg klaarmaken of iets afbakken en invriezen? Als je daar antwoord op zou hebben, dan is het stukken makkelijker om zelf aan de bak te gaan voor de high tea, dan krijg jij het wel ingepland.
WORKSHOP HIGH TEA
17 september van 13.00-17.00 uur
‘Die zoete en hartige lekkernijen voor de high tea maak jij voortaan zelf!’
De high tea bij jou thuis staat gepland! Je geniet altijd enorm van al die zoete en hartige lekkernijen die op tafel komen te staan. Ongedwongen met elkaar smullen, even in de vertraging en tijd voor elkaar. Meestal als jullie thuis een high tea organiseren, dan neemt iedereen iets mee en staat er uiteindelijk toch veel kant en klaars op tafel. Jij wilt meer en de lekkernijen zelf maken. De laatste keer had je echter niet veel tijd en kocht je afbakboordjes, quiches, scones en worstenbroodjes. De smaak is niet onaardig, maar jij wilt meer.
Bladerdeeg heb je nog nooit zelf gemaakt. Je kiest hier liever voor kant en klaar uit de diepvries. Hoe zit dat toch precies met dat vouwen en toeren van het deeg om die mooie laagjes te krijgen die heerlijk knapperig bakken? Het lijkt zo makkelijk als je het iemand ziet doen en toch zit er een enorme drempel voor je. Het zit hem niet in de ingrediënten: bloem, zout, boter en water. Je ziet op tegen het vouwen en bent bang dat je dat verkeerd doet.
Soesjes heb je nog weinig vers gemaakt. Het bereiden van dat kookdeeg bezorgt je de zenuwen. Hoe weet je nu hoe lang het moet garen? In de recepten staat het zo makkelijk beschreven: roeren van het deeg, schrapen over de bodem van de pan, wachten tot er een glanzende laag op komt (wat dat ook mag betekenen!), op een gegeven moment de eieren toevoegen en ga zo maar door. Jouw soezen worden niet zoals je wilt, ze zakken in, zijn rauw van binnen en daarom begin je er niet met vertrouwen aan of begin je er helemaal niet aan! Kun je soesjes ook hartig maken vraag je je af.
Daarnaast heb je madeleines nog nooit zelf gemaakt. Cake wel, maar madeleines bakken met zo’n mooi buikje is nog niet gelukt. Kant en klaar voelt dan toch veilig en vertrouwd. Als het mislukt, gooi je toch weer ingrediënten weg en dat vind je zonde. Het leuke van een high tea is juist ook de presentatie, dus het oog wil ook wat, een buikje zullen we maar zeggen.
Ach zo kun je nog wel even doorgaan met wat er allemaal op je lijstje staat om te bakken: chocolade mousse, vers dan hè, niet met een poedermix! 😉 Lekkere chewy koeken!
Jij bakt een aantal favoriete recepten regelmatig en vind dat de kleine gerechtjes voor een high tea nu echt aan jouw bakrepertoire toegevoegd mogen gaan worden. Ook al wil je graag alle lekkernijen voor de high tea zelf maken, je vraagt je ook af hoe anderen dat doen naast hun baan of gezin. Je wilt niet uitgeblust aan tafel zitten tijdens de high tea omdat je nog tot de laatste minuut aan het bakken bent geweest.
Als je alleen al denkt aan jouw laatste pogingen dat je met nieuwe recepten aan de slag ging, de uren die je in de keuken hebt gestaan en de chaos die achterbleef, dan heb je al geen zin meer om überhaupt aan de lekkernijen voor de komende high tea te beginnen. Het geeft meer stress dan plezier. Misschien ga je toch maar weer die kant en klare koekjes, madeleines, soesjes etc. op tafel zetten. Je hebt immers ook nog een baan naast deze bak hobby.
Het moet toch makkelijker kunnen? Hoe ver van tevoren kun je eigenlijk bladerdeeg klaarmaken of iets afbakken en invriezen? Als je daar antwoord op zou hebben, dan is het stukken makkelijker om zelf aan de bak te gaan voor de high tea, dan krijg jij het wel ingepland.
Hoe zou het zijn als…
Doe mee met de
workshop High tea
op 17 september 13-17 uur
Je zult achteraf zeggen: ‘waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Het leren van nieuwe baktechnieken samen met anderen is zo leuk!’
Maar hoe werkt dat dan?
Tussen 12.30 en 13.00 uur ben je van harte welkom om bij de kookstudio binnen te lopen. We ontvangen je met koffie, thee en natuurlijk iets lekkers. Er is ruimte om kennis te maken en af te tasten wat ieders bakervaring is. Vervolgens vormen we duo’s en gaan we aan de slag. Heb je geen bakmaatje, dan vind je die op de middag zelf, de meeste mensen schrijven zich individueel in. Iedereen die zich opgeeft is dol op bakken en ik zie altijd de leukste samenwerkingen ontstaan. Mensen houden vaak ook na de workshop contact.
Alle ingrediënten staan afgewogen voor je klaar en de recepten en een stap voor stap bakplanning liggen gelamineerd op je te wachten, dus er kan prima op geknoeid worden. Je krijgt de recepten ook nog ingebonden mee naar huis.
Je werkt in duo’s maar je maakt natuurlijk ieder je eigen baksels. Het werken in een kookstudio is actief, je staat de hele middag. Houd hier rekening mee met kleding en schoeisel. Natuurlijk is er pauze, ruimte om even te gaan zitten of een kruk bij het werkblad te zetten.
Ik loop rond, doe dingen voor en help waar nodig. Iedereen krijgt voldoende aandacht in een ongedwongen en gezellige sfeer. Voor de afwas heb ik altijd kanjers bij me, dus ook daarin word je ondersteund. Hier en daar was je zeker ook zelf iets af, maar de rest gaat naar de spoelkeuken.
Tevreden klanten over andere workshops van Anouk
‘De workshop high tea was onwijs leuk! Anouk legt alles heel duidelijk en op een leuke manier uit. We werkten in groepjes aan de verschillende (echt heerlijke!) high tea recepten, waarbij Anouk goed schakelde tussen de groepjes om iedereen te voorzien van tips waar nodig. Er hing een heel gezellige sfeer en de locatie was prima! Ik maak nog regelmatig de heerlijke tijgersoezen met passievruchtroom, zo lekker! Ik zou zeker nog eens een workshop bij Anouk willen volgen!’
‘Wat hebben wij allemaal enorm genoten afgelopen woensdag tijdens de workshop bij jou in de kookstudio!!! Uit de verhalen en de belevingen de afgelopen dagen, terugkijkend op woensdag, kwam bij iedereen naar voren dat de tartelettes heel lekker waren! Al die verschillende smaaksensaties en de frisse appel boven op, waarin je ook nog de kaneel proefde die meegekookt had. Ook de mensen aan wie ik een taartje cadeau gaf waren lovend!
Ook hebben veel van ons team zich nu voorgenomen om creme brulee zelf te gaan maken, dat was een leuke extra tip.
Naast de culinaire vaardigheden die we opgestoken hebben, was het ook heel fijn dat je daarbij een uitstekende gastvrouw bent, die ook het proces en de tijd nog goed in de gaten houdt.
Ik wens je alle succes bij het vervolg van je bedrijf. Wij hebben er alle vertrouwen in dat dit een succes zal worden!’
‘In het voorjaar heb ik een workshop High Tea gedaan bij Anouk. Ben denk ik een van de weinige bakfans die net dát seizoen van HHB niet gezien heeft waarin Anouk won. Maar het feit dat ze gewonnen had triggerde mij wel enorm voor het aanmelden voor de workshop. Had eerder al de online workshop tartlettes maken bij Anouk gevolgd en dat proefde naar meer. Ik ben zelf meer een type van ‘in het echie’ dan online.
Eigenlijk was ik best zenuwachtig toen ik naar de Kookstudio ging want ik ging in mijn eentje. Maar die zenuwen waren niet nodig, was niet de enige die alleen was en ik werd heel hartelijk ontvangen door Anouk maar ook daar haar dochter en vriendin. Brabantse gezelligheid! Anouk is echt een vakvrouw die weet waar ze het over heeft. Ze heeft alles voorbereid en uitgewerkt en in duo’s gingen we aan de slag met de recepten. We kregen uiteraard al het lekkers mee naar huis, inclusief de uitgebreide werkinstructie en recepten om ook thuis nog een keer aan de bak te gaan. Ik kan niet wachten om nog eens een workshop bij haar te doen!’

FAQ’S
Er doen 12 personen mee aan een workshop in de kookstudio.
De kookstudio waar ik mee samenwerk, is zeer mooi en heeft voldoende ruimte. Hij ligt in Waalwijk, dat ligt tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg in.
Zeker niet zo hoog als tijdens het bakken in de tent van Heel Holland Bakt. Het is doorwerken, maar ik pas mijn tempo aan en check regelmatig of iedereen nog mee kan komen. Daarnaast helpen we elkaar en gaat iedereen met lekkernijen naar huis, altijd!
Jazeker. Alles wat je nodig hebt om de lekkernijen te maken is aanwezig in de kookstudio. We zorgen ook voor passende verpakkingen om de lekkernijen mee naar huis te nemen.
In de lekkernijen die we tijdens de workshop maken, zitten allergenen zoals noten. Je kunt de workshop zeker volgen en later, als je de lekkernijen nog een keer thuis maakt, het recept aanpassen.