WORTELTAART

Bij het zien van worteltaart denken mensen wel eens ‘een taart met groente erin?’. Maar de wortel in de taart zorgt voor een stevige bite, voor zoetigheid en smeuïgheid. Voor mij is het een echte herfst- of wintertaart door de specerijen die je erin verwerkt. De kokosbloesemsuiker in dit recept is te vervangen door bruine (lichte of donkere) basterdsuiker. Ik heb het recept bij gebrek aan tarwebloem ook wel eens gebakken met speltbloem. Niet bang zijn om ingrediënten uit te proberen, zeg ik altijd. Het ergste wat kan gebeuren, is dat er iets mislukt en het niet lekker is om te eten, maar dan heb jij als bakker weer iets geleerd en hoe mooi is dat!

  • Bereiding: 30 min.

  • Bakken: 50 min.

  • Totale tijd: 1 uur en 20 min.

INGREDIENTEN
  • 2 sinaasappels

  • 300 gram wortel

  • 100 gram ongebrande ongezouten pecannoten

  • 250 gram kokosbloesemsuiker

  • 140 ml zonnebloemolie

  • 2 eieren

  • 200 gram bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 theelepel kaneel

  • 1 mespunt zout

  • 50 gram blanke rozijnen

INSTRUCTIES
  • Verwarm de oven (conventioneel) voor op 160 graden Celsius. Vet een brownievorm of een ronde taartpan met doorsnede 20 centimeter in. Leg een bakpapier op de bodem. Vet het bakpapier ook in.

  • Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp. Rasp de wortel met een grove rasp. Maal de pecannoten fijn (niet tot poeder) in een hakmolen/mini foodprocessor.

  • Mix de kokosbloesemsuiker, de olie en de eieren luchtig.

  • Zeef de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout en spatel door het mengsel van ei, olie en suiker.

  • Spatel de sinaasappelrasp, de fijngemalen pecannoten, de grof geraspte wortel en de rozijnen door het beslag. Stort het beslag in de vorm.

  • Bak de worteltaart in 45-50 minuten in het midden van een oven gaar of tot een prikker er droog uitkomt. Laat de taart afkoelen in de vorm. Snijd de randen los van de vorm en keer de vorm om zodat de taart eruit komt. Laat de taart afkoelen op een rooster.

NOTITIES

Bewaar de worteltaart afgedekt met (huishoud)folie buiten de koeling, dan is het 3 dagen houdbaar.

Decoreer de bovenkant van de taart met de roomkaascrème als de taart volledig afgekoeld is. Garneer met gebrande pecannoten.

Zit de roomkaascrème op de worteltaart dan moet je de worteltaart in de koeling bewaren. Haal hem dan 20 tot 30 minuten voor het serveren uit de koeling.

Deel dit recept